Groene en snelle bezorging door de Fietskoerier
Wij maken gebruik van gerecycled verpakkingsmateriaal
Bekijk de producten live in onze winkel in Deventer
DE WINKEL
0
0
Groene en snelle bezorging door de Fietskoerier
Wij maken gebruik van gerecycled verpakkingsmateriaal
Bekijk de producten live in onze winkel in Deventer

Door Tryntsje, 17 februari 2021

Over het gebruik van bamboe servies

Net als onze klanten en onze leveranciers overviel ons deze week het nieuws van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat alle melamine servies met bamboevezels en/of maisvezels met ingang van 15 februari 2021 niet meer verkocht mag worden. We krijgen veel vragen en hopen je met dit blog meer duidelijkheid te geven.

“Bij het drinken van hete dranken uit bamboebekers is er een risico dat formaldehyde in de drank terechtkomt,” schrijft de NVWA. “Daarbij kunnen de huidige toegestane grenswaarden overschreden worden.” Volgens onderzoek in opdracht van het instituut kan dit leiden tot maagirritatie en maagzweren. Het NVWA kiest voor een verbod op de verkoop en niet voor een terugroepactie. Wij kunnen daarom het bamboe servies niet terug nemen. 

Aanleiding voor het verbod

Uit onderzoek door de lidstaten van de EU is gebleken dat er te veel bamboeservies is dat niet aan de Europese eisen voldoet, en te vaak wordt de toegestane limiet van afgifte van formaldehyde en melamine overschreden.

Kan ik mijn bamboe beker of servies nog gebruiken?

Klanten die in het verleden bamboe koffiebekers en servies bij ons kochten bellen en mailen bezorgd over het gebruik van hun servies. Wij hebben hun vragen en zorgen voorgelegd aan de leveranciers van de verschillende merken die wij verkopen. Hieronder vind je hun voorlopige verklaringen voor zover we die hebben. 

Nog niet van alle leveranciers hebben we bericht gehad. Wel is uit onderzoek gebleken dat de schadelijke stoffen pas vrij komen bij langdurig gebruik bij een hoge temperatuur.  Wij adviseren daarom om het servies voor kinderen tot 3 jaar alleen te gebruiken voor koud eten en drinken. 

Zuperzozial

De bamboeproducten van Zuperzozial zijn voedselveilig en geschikt voor dagelijks gebruik laat onze leverancier weten. ‘Iedere productie batch van Zuperzozial voedingscontact producten worden gecontroleerd en gecertificeerd – door internationaal gerenommeerde keuringsinstanties, zoals TÜV Rheinland en SGS - volgens de Europese normen en wetgeving incl. de strenge LFGB-standaard voor Duitsland.‘ Een overzicht met feiten over de productie en het gebruik van het servies van Zuperzozial vind je via hun website.

ChicMic

De bamboo cups van ChicMic blijven ruim onder de limiet van de toegestane overdraagbare hoeveelheid melamine (0,6 mg per kg voedsel waar maximaal 2,5 mg is toegestaan) en formaldehyde (3,7 mg per kg voedsel waar maximaal 15 mg is toegestaan). Met constante controle op de distributiebatches, waaronder ook bij het Duitse TÜV Rheinland, garandeert ChicMic een constante hoge kwaliteit van haar bamboe producten. De bekers zijn veilig om koffie of thee uit te drinken, laat onze leverancier weten.

Ecoffee Cup

De directeur van Ecoffee Cup laat ons in een mail weten dat het verbod voortkomt uit het Europese besluit om bamboevezel te classificeren als gras in plaats van als hout zoals het traditioneel is geweest. In zijn verklaring benadrukt hij dat de bekers van Ecoffee Cup veilig en geschikt blijven voor dagelijks gebruik tot 100 ̊C. De cups zijn gekeurd door wereldwijde gerenommeerde keuringsinstanties (TÜV Rheinland, SGS en Intertek) en voldoen ruimschoots aan alle eisen voor voedselcontact, gespecificeerd in de Europese regelgeving. Zijn brief aan Ecoffee Cup-klanten vind je hier.

MAKII

De leverancier van MAKII laat ons weten dat dit serviesgoed is getest op veiligheid volgens de EU-norm en dat de mogelijke afgifte van formaldehyde ruimschoots binnen de limieten valt waar de NVWA aan refereert. De maximale migratielimiet is vastgesteld op 15 mg per kg. Bij het testen door testinstituut Intertek bleek het MAKII serviesgoed met 5 mg per kg ruim onder dit toegestane maximum uit te komen.

Dit is de informatie die we tot dusver hebben gevonden. Zodra we meer weten, vullen we dit blog aan.

Laat een berichtje achter.

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »