Kakkerlakjes | Mooie boekjes voor in een envelop

Kakkerlakjes | Mooie boekjes voor in een envelop

Een plaag die zich verspreid met de post. Lieve, grappige en mooie beestjes zijn het: de Kakkerlakjes van uitgeverij Loopvis. In plaats van een kaartje stuur je een boekje, van een bekende of onbekende schrijver en met illustraties van startend of gevestigd talent. Ze zijn er voor jong en oud en voor alle gelegenheden. Ook zomaar. Uitgeefster Marije Sietsma vertelt over het idee achter deze brievenbusbeestjes.

Hoe zijn de Kakkerlakjes tot stand gekomen? Hoe kwam je op het idee en hoe heb je al die bekende en onbekende schrijvers weten te strikken?

Marije: "Ik miste het zelf een beetje - wanneer ik iemand iets wilde sturen. Een kaartje is leuk, maar het kan meer zijn. En het leek me leuk om te doen. Als uitgever weet ik dat boeken maken duur is. Met deze kleine boekjes kan ik de ideeën die ik heb toch uitvoeren.

 

 

De eerste lichting Kakkerlakjes bestaat uit 32 boekjes. Ik heb daar ruim een jaar over gedaan: achter rechten aangaan en agenten en vertegenwoordigers benaderen van bijvoorbeeld Tommy Wieringa en Yvette van Boven. Doordat ik al naam heb gemaakt met mooie boeken en omdat ik schrijvers en illustratoren veel ruimte bied, doen de meesten graag mee. Wat ook helpt, is dat het ook voor de makers een relatief klein project is, én het is leuk om te maken.

 

Voor de illustratoren heb ik naast enkele bekende namen ook geput uit mijn verzameling met portfolio's van uiteenlopende mensen. Bij ieder nieuw idee voor een boekje kijk ik wat er qua beeld bij past of wat juist lekker botst. Ik werk graag met zowel gevestigd als jong talent. Met de Kakkerlakjes wil ik ook bewust een platform zijn voor onbekend talent."

 

Eerder maakte je Okapi's - ook brievenbuskadootjes die je stuurt in plaats van een kaart. Waarin verschillen de Kakkerlakjes van de Okapi's?

"De Okapi's zijn leporello's, van die zigzagboekjes, waarmee de ontvanger vaak iets kan maken. Denk aan een mobiel of een hanger voor in de kerstboom. Die werken goed en zijn leuk, maar ze zijn in een winkel lastiger aan te bieden. Het idee achter de Okapi's is geëvolueerd en daaruit kwamen de Kakkerlakjes voort. Die doen het heel goed - bij aanvang in augustus 2019 lagen ze al bij honderd verkooppunten."

 

 

Je bent schrijver én uitgever - wat doe je het liefst / wat doe je wanneer?

"Ik vind schrijven heel fijn, maar daar moet ik echt de tijd voor nemen. Momenteel werk ik daar te veel voor. Ik vind het vooral fijn om samen te werken - met een illustrator iets te bedenken en dan samen langzaam te zien dat het echt wordt. Gelukkig gebeurt dat zowel bij het schrijven als bij het uitgeven."

 

Wat staat er op de rol: komen er meer Kakkerlakjes, en waar ben je verder mee bezig?

"Om de maand komen er acht Kakkerlakjes bij, in elk genre een nieuwe - 'een echte plaag' wordt het. Welke Kakkerlakjes eraan komen? Nog heel veel. In ieder geval eentje van Annie M.G. Schmidt met haar lied Het is over. Daarnaast ben ik met veel muzikanten in gesprek over Kakkerlakjes van hun liedteksten en verschijnt in de volgende serie When life gives you lemons, met allerlei citroenrecepten. Voorlopig heb ik nog ideeën genoeg!"

 

 

Wij kijken ernaar uit. Bij de Hoge Ramen staat een molen gevuld met de eerste 32 Kakkerlakjes. Ze zijn erg leuk om te versturen. Waarbij we overigens nog moeten vermelden "dat de boekjes allemaal duurzaam gedrukt zijn, in Nederland, met een waterloze offset techniek en plantaardige inkten op FSC-gecertificeerd papier." Bij deze.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden