Foekje Fleur | "Plastic flessen liggen soms al 40 jaar in de rivier"

Foekje Fleur | "Plastic flessen liggen soms al 40 jaar in de rivier"

Is het plastic of is het porselein? Met 'oude' zeepflessen zet ontwerpster Foekje Fleur mensen aan het denken over plastic in het milieu en of dat ook anders kan. Mooi. Net als met haar Bubble Buddy's. Nu wij ook haar Flesvazen in onze winkel hebben, is het hoog tijd voor een interview met de ontwerpster over haar werk.

Om aandacht te vragen voor plastic afval heb je in 2009 de Flesvazen ontworpen. Wat was de directe aanleiding - wanneer en waardoor dacht je: dát ga ik doen?

"Op school, ik studeerde productontwerp aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda, hadden we de opdracht om vrij te werken. Een docent tipte mij om eens in de krant te kijken welke artikelen ik echt interessant vond. Toen las ik voor het eerst over de plastic soup en heb daar een tijd wakker van gelegen. De volgende dag ben ik op zoek gegaan langs het water van de Oude Maas en vond daar inderdaad veel plastic dat er ontzettend lang lag. De oude flessen riepen nostalgische gevoelens op bij oudere mensen - 'Een Jif-fles uit de jaren zeventig!'. Ze lagen daar dus al ruim veertig jaar... Dat was de start van het Flesvazen-project."

 

Foekje Fleur foto van Jan Bijl

 

Waarom heb je voor de vazen voor keramiek gekozen, en waarom deze kleuren?

"De oudste bodemvondsten van beschaving zijn allemaal van keramiek, gemaakt van klei. Daarnaast heeft het eenzelfde soort verschijning als het matte plastic, maar hangt de maatschappij er een totaal ander waardeoordeel aan - dat vond ik interessant. De kleuren zijn gekopieerd van de kleuren van het plastic dat ik vond, mat en vaal van de zon."

 

Foekje Fleur Flesvazen maakproces

 

Hoe kwam je voor de productie in China terecht? Waarom niet in Limburg of Makkum bijvoorbeeld?

"Voor een ander project reisde ik naar China. In de stad Jingdezhen is iedereen al generaties lang met porselein bezig; het was de perfecte plek om te starten. Ik had zelf niet veel middelen en die waren daar wel voor handen en de kwaliteit was heel goed. In het begin ging ik werkperiodes naar China om zelf de productie daar te doen in een klein atelier waar ik een tafel en een deel van de oven huurde. Later ben ik gaan samenwerken met een atelier dat de flessen nu nog steeds maakt."

 

Flesvazen Foekje Fleur

 

Wanneer en hoe is de Bubble Buddy ontstaan? Ben je ook de bedenker van de zeep? En kun je iets vertellen over het maakproces van de Bubble Buddy?

"Sinds 2009 was ik dus al bezig met plastic afval en privé ook met plastic afval verminderen. Een van de kleine oplossingen was een blok zeep gebruiken in plaats van een plastic fles met vloeibare zeep. Toen ik in 2017 van GoodtoGive (een bedrijfje dat zich toelegt op fair trade geschenken - red.) de opdracht kreeg een zeepbakje te ontwikkelen als relatiegeschenk zag ik dat dus gelijk zitten.
   Uiteindelijk kozen we ervoor om geen nieuw materiaal te gebruiken, maar oud plastic te hergebruiken zodat we gelijk plastic flessen konden recyclen. Het hele productieproces is in Nederland: in Limburg wordt het plastic gerecycled, in Zeeland maken we de kleuren die dan in Zoetermeer gemixt worden in de Bubble Buddy-mal. Het inpakken gebeurt in een sociale werkplaats in Almere. De verpakkingen komen weer van een kleine drukker in Berkel en Rodenrijs. Er zijn dus superveel mensen betrokken bij de productie van Bubble Buddy."

 

"Ik wil graag laten zien dat Bubble Buddy met veel soorten zeep gebruikt kan worden. Daarom voegen we de schoonmaakzeep van Werfzeep alvast aan elke verpakking toe. Je kunt er zo'n beetje alles mee schoonmaken maar het is ook zacht genoeg voor bijvoorbeeld handenwassen. Dat scheelt zo al vijf verschillende flessen!"

 

Bubble buddy van Foekje Fleur

 

Waarmee ben je verder bezig? Wat kunnen we in de nabije toekomst van je verwachten?

"Ik ben samen met GoodtoGive aan nog meer projecten aan het werk. Ik kan er nog niet zoveel over zeggen, maar volgend jaar zien we elkaar misschien wel op het strand!"

 

Het laatste zegt de ontwerpster met een lach en een knipoog. Wij zijn alvast erg benieuwd.

 

In onze winkel in Deventer en in de webwinkel bij dit blog vind je de Flesvazen en Bubble Buddy's. Klik op de links voor ons assortiment.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.